|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tillbaka
till menyn |
|
|
|
Kolning i början av 1940 talet |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Här förbereds kolmilan genom
att jämna till marken och lägga ut granris som täcks med torv och finkornig
jord eller sand. |
|
|
Virket som
ska kolas reses mot en mittstolpe som kallas för bordsstaken. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Virket forslas fram ur skogen med hästar. |
|
|
|
Här är
resningen av milan nästan klar. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Här kan man se att det är två milor på gång. |
|
|
När virket
är på plats så täcks milan med granris och jord för att man skulle kunna
anpassa lufttillförseln så att den endast kolar och milan inte får en
okontrollerad förbränning. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Småpojkarna var också med och hjälpte till när milan skulle
resas. |
|
|
Här har en
mila slocknat och man tar bort jordtäckningen för att ta vara på träkolen som bildats vid den
långsamma förbränningen av virket. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Hem |
|
|
|
Tillbaka
till menyn |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|